İnsanlar, kendilerinde uyku apnesi olup olmadığını nasıl anlayabilirler?

Uyku apnesinin uyku sırasında ortaya çıkması hastaların bu durumu fark etmesini güçleştirir.
Üstelik belirtilerin hem yavaş yavaş oluşması, hem de belirtilerin birçok başka hastalıkta görülebilecek türden olması, uyku apnesinin hastalar tarafından anlaşılmasını ve hekime gelmelerini güçleştirir.
Hasta yakınları hastadaki belirtileri hem izleyebilir hem de hastalığın belirtilerinin zaman içinde artışına tanık olabilirler. Dolayısı ile hastaların, yakınlarının uyarılarına kulak vermesinde fayda vardır ki bu durum genellikle sık karşılaşılan bir durum değildir.
Hasta yakınları giderek artan ve azalıp artan, düzensiz horlamayı fark ederler. Başlangıçta solunum durmaları hasta yakınları tarafından Horlama olarak ta değerlendirilir. Sonraki dönemlerde hasta yakınları solunum durmalarını fark eder.
Hastaların dikkat etmesi gereken belirtiler ise, gece vücut üst yarısında terleme, gece sık sık tuvalet ihtiyacı ile uyanma ve idrar miktarında artmadır. Hastalar sabah yorgun uyanır ve uykuludurlar. Yorgunluk ve gündüz uyku hali gün boyunca devam eder.
İleri derecede uyku apnesi olan hastaların tanınması daha kolaydır. Gece şiddetli horlayan, yakınlarının solunum durmaları fark ettiği, gece terleyen, gece idrar miktarında artma olan ve gündüz yorgun ve uykulu olan hastalarda şiddetli Uyku Apne Sendromu olma ihtimali % 90 dır.
Hastalar ve toplum içinde önemli olan bu hastaların tanınması ve tedavisidir.


Flex


Prof. Dr. Hakan Kaynak tarafından kurulan uykum uyku bozuklukları merkezinde uyku hastalıkları, huzursuz bacaklar sendromu, uyku apne sendromu ve horlama gibi sorunların tanı ve tedavi uygulanmaktadır.

İletişim

Prof. Dr. Hakan Kaynak - Uykum Uyku Merkezi

T: 02122841042

E: hckaynak@gmail.com

A: Hakkı Yeten Caddesi No:13 Fulya Terrace Center 2 Kat 11-Daire 59 34365 Fulya, Şişli, İstanbul

Google Haritalarda Görün
© 2023 Uykum. All Rights Reserved. Powered by Arse Bilişim