Narkolepsi, veya daha sık görülen haliyle narkolepsi-katapleksi sendromu, 3-4 / 10000 gibi seyrek oeanda görülen bir uyku hastalığıdır.
Narkolepsi tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen, semptomların önemsenmemesi, başlamasından yaklaşık 8 yıl sonra teşhis edilmesine sebep olur.
Narkolepsinin 4 tane ana belirtisi vardır:
Bu belirtilerin hepsinin bir arada olması gerekmez.
Tüm belrtiler aynı anda da başlamaz.
En önemli belirti ani uyku ataklarıdır.
İkincisi katapleksi atağıdır. Hasta heyecan uyandıran bir uyaranla karşılaştığında, örneğin ani bir ses duyduğunda veya ani bir gülme sonrasında kaslarında bir gevşeme hisseder, düşebilir veya kol veya bacağında düşecekmiş hissi yaşayabilir.
Karabasan veya uyku paralizisi veya uyku felci sendromunun üçüncü belirtisidir. Hasta uykuya dalarken veya uyanırken aniden felç olmuş hissi yaşar, bilinci açıktır ancak ses çıkaramaz, hareket edemez. Bu sırada halüsinasyon benzeri görüntü veya sesler de duyabilir.
Narkolepsinin son belirtisi ise uykuya dalarken veya uykudan uyanırken ortaya çıkan halüsinasyonlardır.
Narkolepsi muayene sırasında teşhis edilebilir, belirtilerin şüpheli olduğu hallerde uyku testleri ile kolaylıkla teşhis edilir.
Narkolepsi belirtilerinin her zaman tedavi edilemsi gerekmeyebilir. Gündüz uyku ataklarının sık olduğu hallerde tedaviden faydalanılır. Uyku atakları dışındaki belirtilerin de ilaçla tedavisi mümkündür.